A most idézett statisztika alapján Magyarországon 5,5 millió ember használ okos-telefont, így nagyságrendben minden második ember rendelkezik a VírusRadar futtatására alkalmas készülék. A szaktárca arra bátorít mindenkit, hogy töltse le és kezdje el használni az alkalmazást, mivel értelemszerűen minél többen telepítik azt, annál jobb eséllyel lehet még időben figyelmeztetni a lehetséges fertőzötteket.

A VírusRadart első körben az Android operációs rendszert futtató készülékekre tették elérhetővé, de hamarosan iOS alatt is kiadják, ez utóbbi verzió még a jóváhagyást várja. A program megvalósításához adományként a NextSense és a Biztributor járult hozzá, a regisztráció aktiválásához szükséges SMS-ek díjmentes kiküldését pedig a Vodafone Magyarország biztosítja.

Az alkalmazást eredetileg az észak-macedóniai NextSense fejlesztette, és ott is jelent meg először, de a programot térítésmentesen bocsátották más országok rendelkezésére. Az Index beszámolója szerint a programkód Magyarországon is teljes nemzetbiztonsági átvilágításon ment át. A lap szerint az applikáció terjedését időlegesen hátráltatta, hogy az alacsony fogyasztású bluetooth LE rendszer használata miatt valamilyen okból a lokációs adatok használatára kért engedélyt, hasonlóan például az újabb bluetooth-os fülhallgatókhoz.

Ez az oka annak is, hogy egyes készülékeken érdemes lehet külön beállítani, hogy az akkumulátor használatának optimalizációja ne érintse a VírusRadart, vagyis a telefon ne állítsa le saját hatáskörben az alkalmazást vagy annak a háttérben való futtatását. A kontaktok figyelését egyébként átmenetileg a felhasználó is kikapcsolhatja, ha indokoltnak érzi, tekintettel a Bluetooth-kapcsolódás esetlegesen felmerülő biztonsági kockázataira.

Letöltés innen: https://virusradar.hu